søndag den 21. september 2014

Stress, Mestring, Temporalitet og Situationsbestemt

Benner og Wrubels nøglebegreber såsom stress og mestring hører sammen. Da stress er et resultat af patientens vurdering af sin relation til en situation, når denne indebærer udfordring, tab, trussel eller skade og patientens evne til at tilpasse sig situationen, og mestring er hvad patienten stiller op med den forstyrrelse som indebærer tab og trussel. Mestring er at finde mening og sammenhæng igen med sit liv. 

I vores case, med frakturer og indlæggelse på dagskirurgisk, er det vigtigt at man hjælper patienten med at mestre sin stress, i og med at en fraktur kan være en stor belastning i hverdagslivet. Stress er et resultat af, at man ikke mestrer et problem godt nok, derfor skal sygeplejersken hjælpe patienten med at forstå den givne information og hjælpe patienten med eventuelle følelser omkring frakturen, og tanker om fremtiden, så patienten kan mestre sin stress, og finde mening med livet efter fraktur og eventuel operation. 

Begrebet temporalitet, består af at vi som menneske, lader os påvirke af fortiden, nutiden, og tanker om fremtiden. Benner og Wrubel siger, at de valg man tager i nutiden, er baseret på sin erfaring fra fortiden og sine forventninger og tanker om fremtiden. Tiden er ikke minutter og timer. Tiden er den tid vi oplever, altså at minutter kan føles som timer. 

En fraktur kan få en person til at tænke over sin fortid og fremtid, hvor man vil tage sin fortid op til overvejelse, på grund af frakturen. 

Når man får en fraktur, vil personens temporalitet brydes. Man mister pludselig noget, man normalt kunne i fortiden, samtidig med at man står med tanker om smerte, genoptræning og nedsat funktionsevne og med forventninger til den nærmeste fremtid. Det kan være at man ikke har tiden til at have en fraktur, da det vil påvirke ens hverdagsliv og skole eller arbejde. Det påvirker en persons forventninger til fremtiden, i hvert fald den nærmeste fremtid. 

En sygeplejerske og eventuelle pårørende, skal hjælpe patienten med at mestre deres temporalitet, og tanker om fremtiden, så patienten ikke bliver stresset. 

Begrebet om situation ligger i bund og grund i, at sygeplejersken skal tage udgangspunkt i den enkelte patients situation. Patientens situation er præget af uforudsigelighed og foranderlighed, her på grund af en fraktur, og at enhver patient er anderledes. Det bliver man nødt til at tænke over. 
     Når man hjælper patienten med stress, mestring og temporalitet, er det ikke alle patienter, der har de samme tanker, forventninger og bekymringer om fremtiden, enhver situation er af personlig karakter, og ses som værende forskellig fra hinanden.  (2)





Ingen kommentarer:

Send en kommentar