fredag den 19. september 2014

Frakturer

En fraktur er et knoglebrud.

Der er forskellige termer for frakturer. Når man taler om en udislokeret fraktur har knogleenderne ikke forskudt sig i forhold til hinanden. Ved en dislokeret fraktur er knogleenderne forskudt i forhold til hinanden. En stress-fraktur er en revne i knoglen på grund af længerevarende belastning, men revnen går ikke hele vejen gennem knoglen. Ved en komminut fraktur ses mere end to knoglestykker.

Frakturer kan inddeles i åbne og lukkede brud. Et åbent brud er hvor knoglerne stikker ud gennem huden. Ved et lukket brud er huden stadig intakt. Frakturer ses ved alle aldre og begge køn, men visse ting kan øge risikoen for en fraktur.

Ved frakturer kan der ses forskellige symptomer herunder smerte, funktionsnedsættelse på grund af frakturen, fejlstilling og derudover kan der forekomme misfarvning på grund af blodudtrædning ved læsion af blodkar inflammation, ydermere kan der være inflammation, som er skade på vævet med hævelse, rødme, varme og ømhed. Noget man hyppigt ser ved patienterne er indirekte ømhed ved tryk i knoglernes længderetning.


For at lokalisere hvor frakturen præcist er, anvender man ofte et røntgenbillede. Hvis der er usikkerhed om brudstedet for eksempel ved stressfrakturer, hvor revnen kan være meget smal, kan der suppleres med enten en MR-scanning, CT-scanning eller knogleskintigrafi hvor der sprøjtes radioaktivt stof ind i en vene hvorefter man kan se sporstoffets optagelse i knoglerne. (18, 36, 37, 38)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar