torsdag den 18. september 2014

Den Danske Kvalitetsmodel

Den danske kvalitets model (DDKM).

DDKM er en fælles kvalitetsudviklings- og akkrediterings system for hele det danske sundhedsvæsen. Den er opbygget på baggrund af at sikre, at sundhedsvæsenet lever op til de formelle standarder. Dette fungerer via specifikke retningslinjer. Samtidig fokusere Den Danske Kvalitetsmodel også meget på de enkelte patienters forløb.  
     Alle sundhedsvæsenets sektorer skal kunne fungere på et tværprofessionelt grundlag, forstået på den måde, at for eksempel sygehus og plejehjem skal kunne samarbejde via TSM, altså tværsektorielle meddelelser.
     DDKM gør sig gældende for alle der arbejder inden for sundhedsvæsenet.

DDKM har tre fokus områder inden for sygehuset: det organisatoriske område, generelle patientforløbsstandarder og sygdomspecifikke. Disse tre områder dækker i alt over 37 temaer.
De tre områder:

  • 35 organisatoriske standarder dækker 7 temaer
    • såsom ledelse, dokumentation, datastyring, ansættelse, arbejds-tilrettelæggelse, hygiejne, kvalitets- og risikostyring. 
  • 54 generelle patientforløbsstandarder dækker 19 temaer 
    • såsom patientinddragelse, patientinformation, kommunikation, koordinering og henvisninger. 
  • 15 sygdomspecifikke standarder dækker 11 temaer.
    • såsom behandling på intensiv og sygehusets tilrettelæggelse af konkrete patientforløb.

Akkreditering er en kvalitetsvurdering, hvor der vurderes om en anerkendt aktivitet, ydelse eller institution lever op til de fælles standarder, derfor sikres der, at retningslinjerne for den danske kvalitetsmodel bliver overholdt.

DDKM gør sig som sagt gældende for sundhedspersonalet i form af læger, sygeplejersker, ergoterapeuter og fysioterapeuter. Dette er altså for at sikre at patienterne får de rette, nødvendige og konkrete informationer og plejeforløb, så det ikke bliver for indviklet for patienten. Dette gør sig også gældene for vores patient, derfor har vi valgt at have noget om den danske kvalitetsmodel på bloggen. (32)









Ingen kommentarer:

Send en kommentar